• polski
  • English
  • Obwarzanek

    Autor:

    70 

    Kubek bez ucha Obwarzanek to przepyszna krakowska atrakcja.

    Krakowskie atrakcje w ogóle są pyszne. Wiedzą o tym wszyscy, którzy tu czasem zaglądają. Obwarzanek dodatkowo naprawdę można zjeść, bo to tutejszy street food. Nie ma potrawy bardziej regionalnej i powszechnie dostępnej niż właśnie obwarzanek. Wymyślono go dawno temu, za czasów króla Władysława Jagiełły. Od połowy XIX wieku mogą wypiekać obwarzanki wszyscy, którzy potrafią.

    Kubek bez ucha Obwarzanek to kolejny krakowski wzór autorstwa Michała Dziadkowca. Zrobił już dla nas między innymi Dom pod Osłem i hotel Cracovia, w którym prędzej czy później będzie muzeum. W Mamsam zasmakowaliśmy ostatnio w Krakowie, stąd w naszych zbiorach coraz więcej krakowskich projektów. Z ciekawością przysłuchujemy się gwarze, dzięki czemu zrobiliśmy kubki bez ucha Cicho-że, Weźże zróbże,  Czydzieści czy i Dżewo.

    Wątpiącym, czy w dobie ograniczeń, należy kupować kubki, podpowiadamy: tak! Kubki bez ucha Mamsam powstają lokalnie – od produkcji po dekorację, a że przy okazji są swoistą galerią talentów polskich grafików – mogą okazać się inwestycją.

     

    • Kolory: Czarny, Złoty
    • Kolekcje: Kraków, Obrazy
    Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
     

    Opis

    Kubek bez ucha Obwarzanek to przepyszna krakowska atrakcja.

    Krakowskie atrakcje w ogóle są pyszne. Wiedzą o tym wszyscy, którzy tu czasem zaglądają. Obwarzanek dodatkowo naprawdę można zjeść, bo to tutejszy street food. Nie ma potrawy bardziej regionalnej i powszechnie dostępnej niż właśnie obwarzanek. Jest dla Krakowa tym, czym oscypek dla Zakopanego i śledź dla Sztokholmu. Wymyślono go dawno temu, za czasów króla Władysława Jagiełły. Długo był przysmakiem postnym i bardzo długo dostępnym jedynie dla elit. Dopiero od połowy XIX wieku mogą wypiekać obwarzanki wszyscy, którzy potrafią.

    Choć też bez przesady. Od 2010 roku obwarzanek krakowski jest w rejestrze Chronionego Oznaczenia Geograficznego Unii Europejskiej. Certyfikowane, oparte na tradycyjnej recepturze, robi tylko osiem piekarni. Podobno prawdziwy można poznać po podłużnych śladach po ruszcie na spodzie. Ma też ściśle określone wymiary: średnica powinna mieć od 12 do 17 cm, a grubość splotu od dwóch do czterech. Posypany jest solą, sezamem lub – jak naszym kubku – makiem.

    Kubek bez ucha Obwarzanek to kolejny krakowski wzór autorstwa Michała Dziadkowca. Zrobił już dla nas między innymi Dom pod Osłem i hotel Cracovia, w którym prędzej czy później będzie muzeum. W Mamsam zasmakowaliśmy ostatnio w Krakowie, stąd w naszych zbiorach coraz więcej krakowskich projektów. Z ciekawością przysłuchujemy się gwarze, dzięki czemu zrobiliśmy kubki bez ucha Cicho-że, Weźże zróbże,  Czydzieści czy i Dżewo.

    Nie tylko Krakuski i Krakusów dotyka kryzys. Być może rozwiązaniem problemów byłoby spełnienie postulatów opracowanych przez Kate Raworth, autorkę książki „Ekonomia obwarzanka”. Rezygnacja z kultu PKB, fetyszu ciągłego wzrostu, uważność na innych i naturę, wreszcie ograniczenie konsumpcji i powinno być lepiej wszystkim, a nie tylko najbogatszym.

    Życzymy tego sobie i całemu światu. Wątpiącym, czy w dobie ograniczeń, należy kupować kubki, podpowiadamy: tak! Kubki bez ucha Mamsam powstają lokalnie – od produkcji po dekorację, a że przy okazji są swoistą galerią talentów polskich grafików – mogą okazać się inwestycją.

     




    Exclusive products

    Special category of products
    Select your currency
    PLN Złoty polski
    EUR Euro