• polski
  • English
  • Gluten

    Autor:

    70 

    • Kolekcje: Słowa
    • Kolory: Chabrowy
    Tagi: , , , , ,
     
    Dodaj do listy życzeń
    Dodaj do listy życzeń

    SKU: 0591

    Opis

    Czym właściwie jest ten nieszczęsny gluten o którym tyle się mówi? Przed wyrobieniem sobie na jego temat jakiejś mocniejszej opinii, warto rzucić okiem na rzetelną definicję. Gluten to mieszanina białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, występująca w ziarnach niektórych zbóż, np. pszenicy, żyta i jęczmienia. Podczas wyrabiania ciasta z mąki, zawarty w niej gluten w wyniku sieciowania tworzy z wodą strukturę przestrzenną nadającą ciastu ciągliwą konsystencję. Powoduje to uwięzienie pęcherzyków dwutlenku węgla powstającego w cieście, gdy podlega ono fermentacji, co z kolei odpowiada za wzrost jego objętości podczas „wyrastania”, a po wypieczeniu otrzymane pieczywo ma porowatą strukturę. Powodowana przez gluten ciągliwość ma również znaczenie w przypadku ciast, które nie podlegają fermentacji, ale są spulchniane za pomocą np. proszków do pieczenia lub, tak jak ciasta makaronowe, nie są w ogóle spulchniane. To właśnie “Gluten”.



    Exclusive products

    Special category of products
    Select your currency
    PLN Złoty polski
    EUR Euro